könyvbarát-könyvajánló
könyvbarát-könyvajánló

Legújabb frissítés:
2013.05.08.
Diego Marani: Új finn nyelvtan 

MENÜ
 
KÖNYVILLUSZTRÁCIÓK
 
KÖNYVAJÁNLÓ
 
KÓSTOLÓ
 
KEDVENCEIM
 
ARCKÉPCSARNOK
 
KÖNYVES LINKEK
 
AJÁNLOTT LINKEK
 

Szórakozás.wyw.hu

Magyar Honlap Linkek

 

Shvoong
Világkörüli kivonat oldal


Óra
 
Naptár
2017. Szeptember
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
ESTERHÁZY Péter: Az elefántcsonttoronyból
ESTERHÁZY Péter: Az elefántcsonttoronyból : Esterházy Péter: Az elefántcsonttoronyból

Esterházy Péter: Az elefántcsonttoronyból

szerk.  2008.02.13. 16:58

A 'tovább' gombra kattintva elolvashatod az ajánlást.

Esterházy Péter 1988-tól 90-ig, a Hitel-ben kéthetente megjelent publicisztikai írásaiból készült ez a válogatás. 1991-ben jelent meg először, ez a mostani, immár a 3. kiadás.

A szerző elmondása szerint, roppantul élvezné, ha volna neki egy szép, elegáns, hűvös, nyugodt Elfántcsonttornya. Csak üldögélne benne elzárkózva a „társadalom problémái elől”, de sajnos, - úgy tűnik - a zajos, zűrös, bolond világ eseményei a torony falai közé is beszivárognának. Így aztán, ez sem védene meg semmitől.

Ízelítőül néhány téma, (s néhány zárójeles megjegyzés tőlem): kibontakozás; szomorúmanók országa; szavak megszámlálása; vállaljuk a felelősséget (akkor még nem, ma már bevállaljuk); hol a mi szobánk az Európa-házban (úgy tűnik túl nagy a ház, még mindig keressük); kis nyelvtanóra Esterházyval, különös tekintettel az ikes igékre és a pártra, aki...  (azóta is, aki a kft, a bizottság, a bíróság stb., amely szavunk elfeledve); a november 7-i  ünnepségek diszkrét bája; Hrabal és a szerző Párizsban; „mi a magyar?, mostanság talán az volna a válasz, hogy a sértett, vagy inkább sértődött, az a magyar.”(jelenthetem, még mindig). Aztán, egy, a könyvtáros szívemhez közel álló írás arról, miért is nem sikerülhet rendet raknunk saját könyvespolcunkon. Aki ezt már megpróbálta, annak a cikk kapcsán felidéződnek hiábavaló próbálkozásai, s jókat derül majd olvasás közben. Nekem, könnyeim potyogtak.

De térjünk vissza a rendszerváltás témáihoz. „Az átmenet” című írásban olvashatjuk „De majd jó lesz vagy jobb lesz, ha nem így lesz, ha a szavak visszanyerik higgadtságukat, nagyvonalúságukat.” Gyönyörű gondolat. Igen, higgadt, nagyvonalú szavakra és gondolkodásra lenne szüksége ennek az országnak, de ez még várat magára. Ki tudja, meddig? Talán, addig, amíg minden „még kap fogni egy vajszínű árnyalatot”, de - érzésem szerint - az még odébb van. Egyelőre, csak éles kontúrok vannak és erős színek. Leginkább feketék és fehérek.

A cikkek ma is pont olyan aktuálisak, mint mikor íródtak. Az eltelt 20 év is kevés volt ahhoz, hogy a problémák megoldódjanak. Valószínűleg, a bajok túl mélyen gyökereznek.

Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik érdeklődnek a rendszerváltás időszaka iránt, akik még meg tudták őrizni józan ítélőképességüket és persze, azoknak, akik szeretik Esterházyt és az ő egyéni humorát.

××××××××

 
Szerb Antal
 
Mihail Bulgakov
 
József Attila
 
Alessandro Baricco
 
Edgar Allan Poe
 
Ady Endre
 
Timo K. Mukka
 
Csáth Géza
 
Kosztolányi Dezső
 
Charles Bukowski
 
Radnóti Miklós
 
Linn Ullmann
 
Milan Kundera
 
Vladimir Nabokov
 
Elias Lönrot
 
Franz Kafka
 
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
 
Ottlik Géza
 
Esterházy Péter
 
Mándy Iván
 
Patrik Ouredník
 

Ha fújnak az õszi szelek - forogjanak a papírforgók!!! Négy szép színes forgó érkezett a Mesetárba! Kukkantsatok be!    *****    Légy a magad asztrológusa! INGYENES az asztrológia OKTATÁS az ASZTRO-suliban.    *****    Születési horoszkóp,+3 év elõrejelzés,+ biotérkép = 2000 Ft.utána ingyenes Tanácsadás, telefonon skype -on,messengeren!    *****    Butterfly-Wings - Egy18 éves lány blogja; érdekes cikkekkel, videókkal, véleményekkel várja a látogatókat. ^-^    *****    Tokio Hotel FANFICTION | Tokio Hotel véleményblog | Tokio Hotel FANFICTION fordítások | Tokio Hotel Fanfiction | TH blog    *****    A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    &#9835; Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! &#9835; ZL Hungary &#9835; ZL Magyarország &#9835;    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG